Hírek
Nagy örömmel mondtunk igent Ágh Péter barátunk, a Fidelitas elnökének felkérésére, hogy a Csillagszóró 2012 keretében összegyűjtött ajándékokat mi vigyük el a romániai Dévára, Böjte Csaba atya gyermekotthonába. 
 
2012. december 21-én hajnalban indultunk útnak. A Fidelitas által összegyűjtött adományok – elsősorban játékok, ruhák, édességek és tartós élelmiszerek – mennyisége indokolttá tette, hogy teherautónkkal, a budapesti Tanyasi Áruk Boltja feltöltéséhez használt Peugeot Partnerrel vágjunk neki a közel 500 kilométeres távolságnak. A Képviselői Irodaháznál gyorsan bepakoltuk a Fidelitas Központi Iroda munkatársai által gondosan előkészített és becsomagolt ajándékokat és elindultunk Nagylak felé, a magyar-román határ irányába.
 
Bár Kecskemét környékén óriási köd ereszkedett le, az M5-ös autópályán gond nélkül faltuk a kilométereket. A nagylaki határátkelőhelyen rövid ellenőrzést követően zökkenőmentesen átjutottunk Romániába – persze akkor még könnyebb lesz a határátkelés, ha keleti szomszédunk is csatlakozik majd a schengeni övezethez.
 
Arad városában rövid kitérőt tettünk, hogy a Szabadság-szobornál tisztelegjünk az aradi tizenhárom vértanú emléke előtt, majd folytattuk utunkat a hóval borított Erdélyi-szigethegységben kanyargó főúton.
 
Délután három órára érkeztünk meg Dévára, ahol a modern navigációs eszközök és a barátságos helybéliek együttes segítségével kis keresgélés után eljutottunk a Magyarok Nagyasszonya Gyermekotthonhoz. Óriási szeretettel fogadtak minket. Böjte Csaba testvérről és a Dévai Szent Ferenc Alapítványáról sokat hallottunk korábban, így hatalmas élmény volt személyesen megtapasztalni azt a szeretetteljes és gondoskodó légkört, amely a gyermekotthonban élőket körülveszi.

Nagy örömöt sikerült szereznünk az ajándékokkal – igaz, még csak a nevelőknek, hiszen a közelgő ünnepi karácsonyi vacsorát követően kerül sor az adományok kiosztására az otthon gyermekei között.
 
A gyermekotthon munkatársai boldogan számoltak be az intézmény működéséről és számos megható, személyes történetet meséltek el nekünk az általuk nevelt gyermekekről, mindennapjaikról. Mindannyiunk számára nagyon meghatóak voltak az ott megtapasztalt élmények, igazán megérintett bennünket a hely szellemisége. S bár mi vittünk ajándékot számukra, a búcsúzás után úgy éreztük: mi lettünk megajándékozva általuk, hiszen azzal a tudattal indulhattunk visszafelé, hogy a Fidelitas ajándékaival még szebbé és boldogabbá tehettük a dévai gyermekek karácsonyát.
 
Havasi Zoltán – Chladek Tibor – Bécsi Richárd
 
fidelitas.hu